Za doktore | Usluge

Rendgenske snimke zuba i čeljusti najčešće su dijagnostičke metode koje Vama daju uvid u stanje struktura koje nisu vidljive kliničkim pregledom u ordinaciji. Digitalna tehnologija danas, omogućava nam vrlo precizne i kvalitetne snimke uz vrlo nisku gotovo zanemarivu količinu zračenja. Tehnologija koju koristimo u Zubnom rendgenu Zaprešić garantira minimalno izlaganje ionizirajućem zračenju za potrebnu pretragu. Upotrebom superosjetljivih senzora i posebnih algoritama znatno se smanjila količina zračenja potrebnog za snimanje. Zbog toga u Zubnom rendgenu Zaprešić koristimo isključivo digitalnu tehnologiju.

Prilikom snimanja ortopana prosječna odrasla osoba izložena je efektivnoj dozi od 12 mSv koja je ekvivalentna izlaganju dnevnoj radijaciji koje primimo u periodu od dva dana. Količina zračenja prilagođava se svakom pacijentu posebno, kako bi primio najmanju moguću dozu. Posebni programi snimanja namijenjeni djeci njihovoj fizionomiji i njihovom koštanom sustavu omogućavaju nam minimalne doze zračenja za naše najmlađe pacijente.

CBCT 3D

Cone Beam Computerized Tomography (Kompjuterizirana tomografija stožastom zrakom) je najsuvremenija tehnika u području trodimenzionalne rendgen dijagnostike. Posebnim algebarskim tehnikama za 3D rekonstrukciju (ART) Soredex nam je omogućio snimanje CBCT-a sa najmanjom količinom zračenja na tržištu. Ova revolucionarna tehnologija omogućiti će Vam potpuno novi način dijagnosticiranja i planiranja zahvata u dentalnoj medicini. Raspolažemo s dvije veličine polja: S polje visine 6 cm, promjera 4 cm i M polje visine 6 cm, promjera 8 cm.

Sustavom za pozicioniranje polja prikazati ćemo Vam precizno područja interesa. Obrađeni CBCT isporučujemo na CD-u sa programom za pregled CBCT-a. Sve što Vam treba je računalo sa Windows operativnim sustavom. Jednostavnost korištenja programa donosi Vam i mnoštvo alata i pogleda sa nekoliko klikova mišem. Primjena CBCT-a je neograničena. Koristi se u svim granama dentalne medicine: oralnoj kirurgiji, implantologiji, paradontologiji, endodonciji, ortodonciji, gnatologiji…

Preciznost koju nam donosi visoka rezolucija debljinom presjeka (Voxela) od 0,13 mm omogućava nam izvrstan pregled najsitnijih struktura kao što su endodontski prostori, anatomija korijena, položaj živca, debljina pojedinih dijelova kosti, korijenski kanali, fosse route, frakture korijena i slično. Jednom snimljen CBCT može se nebrojeno puta obraditi, producirati neograničen broj presjeka, pogleda, mjerenja i simulacija i svaki od njih spremiti za kasniju upotrebu. Količina zračenja za snimanje S polja iznosi otprilike kao snimaje 1,5 ortopana, dok za snimanje M polja iznosi otprilike kao snimanje 2,5 ortopana. Po potrebi segmente CBCT-a printamo na film.


Ortopan

Ortopan (ortopantomogram) snimljen digitalnom tehnologijom pomoću CCD (charge-coupled device) senzora pruža nam puno detaljniju i precizniju sliku uz smanjenu dozu zračenja. Pravilna geometrija snimanja vrlo precizno prikazuje zube. Na temelju kvalitetnog ortopana sa sigurnošću se dijagnosticiraju upalni procesi, karijesi, promjene koštanog parodonta, impaktirani zubi i ostale patologije i anomalije.

Ortopan se desetljećima smatra standardnom pretragom za dijagnostiku u dentalnoj medicini. Prema naputcima FDI-a (Svjetske stomatološke federacije) ortopan je potrebno napraviti prilikom redovnog godišnjeg stomatološkog pregleda kako bi se dobio uvid u stanje struktura koje nisu vidljive kliničkim pregledom. Količina zračenja koju prosječna osoba primi prilikom snimanja ortopana ekvivalentna je izlaganju dnevnoj radijaciji koju primimo u periodu od dva dana. Ortopan isporučujemo na CD-u i filmu u mjerilu 1:1 ili 1:1,3.

Poluortopan

Poluortopan nam omogućava snimanje samo lijeve ili desne strane gornje i donje čeljusti. Koristimo je kada je područje interesa lokalizirano na lijevoj ili desnoj strani. Samim time dodatno smanjujemo dozu zračenja kojoj je pacijent izložen.

Parcijalni ortopan

Parcijalni ortopan omogućava nam snimanje jedne ili više ciljnih regija gornje i donje čeljusti. Područja su podjeljena na frontalno 4-4, distalno 4-8 i retromolarno. Ova vrsta pretrage indicirana je kod pacijenata sa snažnim refleksom na povraćanje prilikom intraoralnih metoda snimanja i kod pacijenata kojima nije moguće iz bilo kojeg drugog subjektivnog, psihološkog ili anatomskog razloga napraviti retroalveolarnu ili bitewing snimku.

Snimka maksilarnih sinusa

Snimka maksilarnih sinusa vrlo precizno prikazuje strukturu sinusa posebno nihove srednje i stražnje regije koje se ne prikazuju precizno na ortopanu. Omogućava nam precizniju dijagnostiku bolesti ili poremećaja zuba vezanih uz sinuse i obrnuto.


Snimka TMZ

Snimka temporomandibularnog zgloba usko je specijalizirana pretraga kod pacijenata s problemima temporomandibularnog zgloba. Pretraga se sastoji od dva snimka oba temporomandibularna zgloba, jedan u zatvorenom, a drugi u otvorenom položaju usta. Snimku isporučujemo na CD-u i filmu.

Kraniogram

Kraniogram L-L

Latero-lateralni kraniogram je postranični snimak glave koji se koristi u ortodontskoj i kirurškoj dijagnostici.

Kraniogram P-A

Postero-anteriorni kraniogram je frontalni snimak glave koji se koristi u ortodontskoj i kirurškoj dijagnostici.Intraoralne snimke

Intraoralne snimke su pretrage prilikom kojih se senzor nalazi u ustima pacijenta. Položaj i veličina senzora ovisi o pretrazi.

Retroalveolarna snimka

Retroalveolarna snimka daje nam uvid u stanje 1-3 zuba. Pravilan kut snimanja i vrlo osjetljiv senzor daju nam jasan prikaz krune, korjena i okolne kosti. Prikazuje zube u omjeru 1:1. Zbog minimalnog zračenja često se koristi u dentalnoj medicini za dijagnostiku različitih poremećaja i bolesti zuba.

Zagrizna (bite wing) snimka

Zagrizna snimka koristi se za dijagnostiku karijesa u području aproksimalnih ploha zuba. Na snimci se ocrtavaju krune gornjih i donjih zuba ciljnog područja.

Okluzalna snimka

Okluzalnom snimkom prikazujemo gornju čeljust iz pogleda odozgo ili donju čeljust u pogledu odozdo. Koristi se u rijetkim slučajevima za određivanje pozicije impaktiranih zubi, cista ili drugih anomalija i patologija.